23 Ocak 2010 Cumartesi

Gruplarda Rol Dağılımı (2) - Healerlar

Önceden de belirttiğim gibi gruplarda roller üçe ayrılıyor. Tanklar ile ilgili postumuzdan sonra şimdi grupların can damarı olan healer'lardan bahsedeceğiz. Healer'lar grupta iyileştirici, şifacı, medic, ilk yardımı yapan iyi güzel insanlardırlar. Bu post'ta kabaca healer'ın rolü, classlara göre farklılıkları, dikkat etmesi gerekenler ve önerilen addonları yazmaya çalışacağım.

Healer kişiler eğer önceden melee bir class oynadılarsa grubun gerisinde durmaları gerektiğini anlamaları biraz zaman alabilir. Eğer ilk karakteriniz bir healer ise kulağınıza altın küpe olsun ki siz grubun eennn en gerisinde ve herkesi heal edebilecek bir pozisyonda durmalısınız.

Maalesef healer'ların görevi genellikle yanlış anlaşılmaktadır. İdealde bir healerın önceliği 1) kendisini hayatta tutmak 2) tank'ı hayatta tutmak 3) manası varsa ve beklenenin dışında bir durum gerçekleşti ise DPS grubunu heal etmek. Buradan uyanık okurlar hemen tüyoyu kapacaklardır. Evet, DPS dediğimiz classlar gerçekten bosstan kaynaklı AOE bir damage almadıkça veya bir aksilik çıkmadıkça başlarının çaresine bakmak durumundadırlar. Bu konuyu tekrar yazı dizisinin üçüncü yazısında ayrıntılı olarak ele alacağım.

Healer oynayabilen classlar Paladin, Shaman, Priest ve Druid dir. Bu classların yapıları itibarı ile healing özellikleri farklılık gösterebilmektedir. Priest ve Shaman healerlar birden fazla hedefe aynı anda heal atabildikleri için kalabalık gruplarda raid healing yapabilmektedirler. Paladin ve Druid ise en az mana sıkıntısı çeken ve tek bir hedefe neredeyse kesintisiz ondakikalarca heal atabilen classlar olduğundan Maintank/Offtank healing konusunda ideal seçimdirler.

Paladin ve Shaman için en önemli statlar sırasıyla MP5 ve Spellpower'dır. Spirit de işe yarar mutlaka fakat Priest ve Druid gibi spirit'ten ayrıca spellpower alamazlar. Dolayısı ile mana regen için Paladin ve Shaman MP5 odaklı giderken Priest ve Druid'in Spirit gemleri ve enchantleri kullanması doğrudur. Spellpower tüm healerlar için önemli zira attığınız heal'ın değerini arttırmaktadır.

Tüm healerlar için önemli bir hususta Haste. Malumunuz attığınız heal'ın süresi haste'iniz ile doğru orantılı. Sanıyorum haste'ten en az etkilenen iki class shaman ve druid (bu classlar ile heal deneyimim çok olmadığından buraya --düzeltilmek üzere-- diye not düşüyorum)

Healing için benim hususi tercihim her zaman healbot olmuştur. Bunun sebebi çok fazla kişiselleştirme imkanı olması ve bir healer'ın ihtiyacı olan hemen her aracı barındırmasıdır. Healbot ayarlama ile ilgili ayrı bir post da yazacağım buraya not düşüyorum.

Healbot dışında decursive dispell edebilen her class için önerilir zira bazı durumlarda raide atılan zararlı magic debuffları temizleme işi size bırakılacaktır.

Her healer'ın çantasında bulunması gerekenler:
   Mana Potion (en az 20 tane dursun kenarda)
   Tercihinize göre bir flask
   Bol sabır

Şimdilik bu post'a burada son veriyorum. Ara ara düzeltmeler ve eklentiler yapacağım.
 

Habis The Guild © 2008 . Distributed by Blogger Templates. Design By: SkinCorner